Wszystko, co musisz należy wiedzieć na temat octu winnego
Ocet winny jest w pewnym sensie produktem ubocznym produkcji wina, lecz przypisywane jest mu mnóstwo cennych właściwości. Stosuje się go w kuchni jako przyprawa do marynat, sosów i deserów, jego dodatek do jedzenia przedłuża też trwałość – dzieje się tak dzięki kwaśnemu odczynowi. Jest też dodatkiem, który wzmacnia aromat i poprawia walory smakowe.
Ocet winny – w jaki sposób powstaje ten wyjątkowy produkt?
Ocet winny w naturalnej postaci to efekt fermentacji czerwonych albo białych winogron, decydujących także o jego zabarwieniu. Do fermentacji potrzebne są drobnoustroje z rodzaju Acetobacteriace. Cały proces można podzielić na dwa etapy – na początku w warunkach anaerobowych cukier znajdujący się w winogronach zostaje zamieniony w alkohol, a później powstałe w ten sposób wino z czasem staje się kwasem octowym, czyli ocet. Na ogół moc octu ma od 2 do 11 % i wynika z ilości fruktozy w winogronach oraz precyzji w prowadzonym procesie fermentacji i czasu. Jeśli fermentacja trwa krócej, to ocet jest słabszy i mniej słodki.
Ocet winny jest niskokaloryczny i zarazem ubogim w składniki odżywcze. W zależności od gatunku, kaloryczność jednej łyżeczki octu wynosi minimalnie 2, a maksymalnie nawet 15 kcal. Musimy mieć świadomość, że niestety wartość odżywcza gatunków o najmniejszej kaloryczności (czyli np. octu destylowanego) jest również ograniczona.
Ocet winny w diecie – korzyści zdrowotne
Ocet winny to produkt o całym wachlarzu właściwości leczniczych.
W jaki sposób działa ocet winny?
Ułatwia stabilizowanie poziomu cukru w organizmie – dzięki testom przeprowadzanym na ludziach udało się potwierdzić, iż spożywanie octu winnego prowadzi do obniżenia zarówno poziomu cukru we krwi, jak i poziomu insuliny podnoszącego się tuż po jedzeniu.
Działa przeciwbakteryjnie – dzięki antybakteryjnemu działaniu może być przydatny na wypadek grzybicy paznokci bądź brodawek czy różnych dolegliwości. Można go także wykorzystać do miejscowego leczenia w przypadku oparzeń i infekcji skórnych.
Ułatwia obniżanie poziomu cholesterolu – testy na zwierzętach pokazały, iż myszy, którym był podawany ocet, cechowały się niższym poziomem cholesterolu. Oczywiście potrzebna jest większa ilość badań, aby być w stanie potwierdzić tę zależność między octem i cholesterolem, jednak początkowe wyniki testów są bardzo obiecujące.
Wspomaga kontrolowanie wagi – przeprowadzone badania pokazują, że spożycie octu bezpośrednio przed posiłkiem potrafi zwiększyć uczucie sytości, a to może doprowadzać do ograniczania spożycia kalorii, co może mieć związek z późniejszą utratą wagi.